Filopondias Neanías

Dels meus mestres n'he après molt; dels companys, més; dels meus alumnes, més encara.

El gos d’Alcibiades

Posted by neanias a 9 Mai 2009

Començo amb aquesta entrada una nova sèrie de frases fetes filosòfiques, algunes de les quals n’utilitzem sense saber d’on proceeixen o quin era el seu significat original.

Segons ens conta Plutarc, Alcibiades, cosí de Pericles, va ser un polític dotat d’una gran capacitat per publicitar els seus èxits i d’ocultar les errades o decisions dolentas en la seva acció de govern.

Doncs bé, Alcibiades es va comprar (per 7000 dracmes, una fortuna de l’època) un gos preciós. Un dia el va tallar la cua, amb el qual a la ciutat d’Atenes no es parlaba d’altre assumpte.

A les preguntes dels seus partidaria sobre les raons de semblant crimen estètic sense justificació veterinària, Alcibiades els va respondre, entre rises: “Ho he fet perquè parlin del gos i no d’altres coses”

Molt actual aquesta estratègia política, a pesar que la frase ja no se sent al carrer.

Avui dia, quan un dirigent mira de distreure l’atenció pública sobre una decisió seva, les conseqüències de la qual no li reporten rèdits polítics, se sol dir que n’ha llençat una cortina de fum, pero la referència clàssica s’assembla més a l’estratègia del pop quan llença la tinta: més que ocultar, el que fa és crear una nova circumstància que li permeti passar a un segón pla, mentre prepara una altra estratègia ulterior.

Algunes coses sembla que no canvien, oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: